Εθελοντές του κόσμου ενωθείτε!

 

Οι εθελοντές του “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος”…


…ΠΑΙΖΟΥΝ στην αίθουσα αναμονής με παιδιά δημοτικού.

Τι έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς “αίθουσα αναμονής”; Πολλοί άνθρωποι που κάθονται χωρίς να μιλάνε και που σκέφτονται πότε θα φύγουν; Αν όμως μάθαινες ότι η αίθουσα αυτή είναι γεμάτη με παιδιά, παιχνίδια, αγκαλιές, ζωγραφιές, παραμύθια, επιτραπέζια, παζλ, μπογιές, τραγούδι, χορό…; Δεν θα άλλαζες γνώμη;  Έτσι λοιπόν γεμίζει η “ανοιχτή αίθουσα” με εθελοντές και παιδιά, όσο αυτά περιμένουν να αρχίσουν τα μαθήματά τους. Η δράση αυτή πραγματοποιείται καθημερινά από τις 14:30 μέχρι τις 19:30 στους χώρους του “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος” σε συνεργασία με τα “εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού”, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι εθελοντές απασχολούν και απασχολούνται για δύο ώρες έως 2 φορές την εβδομάδα, μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες.


…ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ μικρά παιδιά όσο οι μητέρες τους μαθαίνουν ελληνικά.

Απόφοιτοι ανθρωπιστικών /κοινωνικών επιστημών, με τη στήριξη επαγγελματιών ψυχολόγων, αναλαμβάνουν την υποδοχή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας όσο οι μητέρες τους παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης για μητέρες και παιδιά που αποχωρίζονται για πρώτη φορά. Ενθαρρύνουν το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών. Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα 2 φορές την εβδομάδα, πρωινές ώρες στους χώρους του “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος” σε συνεργασία με το πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης «βήμα». Η διάρκεια είναι ενός ακαδημαϊκού έτους.


…ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ παρέα με φίλους για δομές φιλοξενίας αστέγων.

Κουζίνα εθελοντών, μια αυθόρμητη κατάληψη!
Μια δράση πηγαία και αυθόρμητη που γεμίζει τους χώρους μας με μυρωδιές και γεύσεις. Λειτουργεί αποκλειστικά από εθελοντές που μαγειρεύουν οργανώνοντας τις βάρδιές τους και γεμίζοντας συσκευασίες με φαγητό και αγάπη. Η ιδέα ήρθε από τους ίδιους τους εθελοντές που επισκέπτονταν τους χώρους μας. “Παραδώσαμε” λοιπόν την κουζίνα στους εθελοντές και με τη σειρά τους παραδίδουν 150 μερίδες σπιτικού μαγειρεμένου φαγητού την εβδομάδα σε δομές που αναλαμβάνουν τη διανομή σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα πρωινές ώρες στους χώρους μας και έχει διάρκεια έως και 3 ώρες. Τις πρώτες ύλες για τα σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα, τις προμηθεύει το “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος”.


…ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την υλοποίηση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Απόφοιτοι αλλά και φοιτητές παιδαγωγικών, φιλολογικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών επιστημών, με τη στήριξη των επαγγελματιών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμμετέχουν και υποστηρίζουν τα διαφορετικά εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα στους χώρους του “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος”. Ομάδες μελέτης, ενισχυτική διδασκαλία, μουσική, θέατρο, λογοτεχνικό εργαστήρι, κινηματογράφος και άλλα πολλά υποδέχονται μαθητές δημοτικού και στοχεύουν στη μάθηση και την ευχαρίστηση.  Οι εκπαιδευτικές δράσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά μετά τις 14:30 σε συνεργασία με τα “εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού”. Η διάρκεια και η συχνότητα παρουσίας του εθελοντή καθορίζεται ανάλογα με το προσωπικό του πρόγραμμα και με τις ανάγκες του εργαστηρίου στο οποίο συμμετέχει. Το “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος” συνεργάζεται με δημόσια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρέχει και πιστοποιεί πρακτική άσκηση σε τελειόφοιτους συναφών ειδικοτήτων.


…ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ τις υπηρεσίες τους στο χώρο τους βάσει της ειδικότητάς τους.

Γιατροί, φαρμακοποιοί, λογιστές, δικηγόροι, οπτικοί αλλά και ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρηματιών προσφέρουν βάσει του επαγγέλματός τους και του διαθέσιμου χρόνου τους σε οικογένειες που συνεργάζονται με το “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος”.


*Στα πλαίσια της εθελοντικής τους δράσης, οι εθελοντές του “Ένα Παιδί – Ένας Κόσμος” έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει ο φορέας,  καθώς και να συνεργάζονται με τους επαγγελματίες των τμημάτων σε τακτικές εποπτικές συναντήσεις.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Συντονίστρια Εθελοντών, Ανθή Μπαρμπουνάκη, καθημερινά στο 210.8838512 ή admin@paidi-kosmos.gr

       ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ           & ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 4 ΕΤΩΝ

για πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ